طراحی سایت و بهینه سازی سایت توسط ساناتک
8 / 1 میلیارد تومان درآمد پیام کوتاه مخابرات
گزارش هموطن سلام از وضعیت پیام کوتاه تلفن های همراه
اس ام اس(SMS) یا پیام نوشتاری کوتاه تلفن همراه که از واژگان (short message service) تشکیل شده است، در سال 1991 در اروپا به کار گرفته شد که امروزه به عنوان کارآمدترین ابزار ارتباطی خصوصا در بین قشر جوان و نوجوان محسوب می شود و از اواخر سال 81 در ایران آغاز به کار کرد. برطبق آمارهای ارائه شده گاهی اوقات در کشورها روزانه بیش از 4 میلیون اس ام اس ارسال می شود. کارشناسان در این زمینه می گویند تاثیر اس ام اس روی کاربران، همواره بیش از آن چیزی بوده که مردم در سال های پیش تصور می کردند.
طبق آمار به دست آمده در ایران روزانه حدود 4 میلیون اس ام اس یا پیام کوتاه ارسال می شود که 80 درصد از این پیام ها را جوانان و نوجوانان برای تفریح و سرگرمی ارسال می کنند و تنها 20 درصد این پیام ها برای انجام کارهای ضروری مورد استفاده قرار می گیرد.
این در حالی است که در کشورهای پیشرفته پیام های ارسالی بیشتر جنبه کاری داشته و برای رفع نیازها و کارهای روزمره از آن استفاده می شود.
فواید استفاده از این سیستم، صرفه جویی در وقت و هزینه است به طوری که ارسال یک اس ام اس یک سوم هزینه یک دقیقه مکالمه با تلفن همراه است و همچنین اگر دریافت کننده در دسترس نباشد یا تلفن وی خاموش باشد این پیام قابلیت ذخیره تا 24 ساعت را دارد.
تلفن های همراهی که قابلیت ارسال اس ام اس را دارند حدود 10 تا 15 هزار تومان گرانتر از بقیه است و مدتی پیش در بازار کمیاب شده بود.
اگر شخصی بخواهد برای وصل شدن به شبکه اقدام کند، می تواند به یکی از دفاتر خدمات مشترکان تلفن همراه مراجعه کرده و درخواست خود را کتبا درمیان گذارد. بعد از گذشت 10 روز شرکت مخابرات با دادن یک اس ام اس پیام خوشامدگویی را ارسال می کند. البته مبلغ 2100 تومان در قبض اول تلفن همراه وی اضافه می شود.
امروزه با توجه به آمار ارائه شده می توان استنباط کرد که روزانه بیش از 60 میلیون اس ام اس بین مردم دنیا رد و بدل می شود. لذا با توجه به گسترش و گرایش روزافزون جوانان به ارسال اس ام اس نظر تعدادی از آنها را درباره این سیستم جویا شدیم.
یک دانشجوی مهندسی مکانیک که 23 سال سن دارد در این زمینه می گوید: روزانه حدود 12 پیام کوتاه ارسال کرده و 10 عدد دریافت می کند.
وی می افزاید: در بعضی مواقع برای رو کم کردن و سرگرمی 40 تا اس ام اس هم ارسال کرده ام.
وی می گوید: در بعضی اوقات به جای تلفن زدن و وقت هدر دادن از اس ام اس استفاده می کنم که هزینه کمتری دارد و هم سریع تر می توانم به بقیه کارهایم رسیدگی کنم.
محبوبه- ج کارشناس مدیریت صنعتی نیز می گوید: اگر ساعتی اس ام اس دریافت یا ارسال نکنم افسرده می شوم و حس می کنم که اتفاق بدی رخ داده است.
وی تصریح می کند: روزانه در کل 90 پیام کوتاه ارسال و دریافت می کنم. این کارشناس می افزاید: از آنجایی که معتاد اس ام اس شده ام، دیگر هزینه آنها برایم اهمیتی ندارد، به طوری که حتی در هنگام خواب، صرف غذا، میهمانی ها یا در جلساتی که در آن ها حضور دارم نیز اس ام اس ارسال می کنم.
وی اظهار داشت: وقتی پیام کوتاه دریافت می کنم مانند کودکان ذوق و شوق دارم که زودتر آن را بخوانم و جواب ارسال کننده را بدهم.
بردیا- م فوق لیسانس مهندسی شیمی نیز می گوید: روزانه جمعا حدود 200 پیام کوتاه ارسال و دریافت می کنم که قسمت اعظم آن مربوط به کارم می شود.
وی گفت: در فیش موبایلم 70 هزار تومان هزینه اس ام اس پرداخت می کنم. این شهروند می افزاید: اگر در طول روز اس ام اس دریافت نکنم احساس می کنم ممکن است اتفاق ناخوشایندی رخ داده باشد. درواقع معتقدم بی خبری خوش خبری نیست.
وی همچنین درباره اس ام اس های ناخواسته تاکید می کند: این پیام های کوتاه نه تنها موجب عصبانیت من می شود، بلکه بسیاری از کسانی که تلفن همراه دارند را نیز عصبانی می کند.
یک روزنامه نگار نیز در این باره می گوید: ارسال اس ام اس باید با هدف و برنامه باشد. در حقیقت خود من وقتی می خواهم به هدفی مشخص برسم، پیام کوتاه ارسال می کنم.
سایه- ن تاکید می کند: بعضی اوقات آن قدر تایپ می کنم که چشم ها و دست هایم درد می گیرد و احساس خستگی می کنم.
در گفت و گویی که با این افراد انجام دادیم تمامی آنها مدعی بودند که اس ام اس نه تنها هیچ گونه ضرر جانی ندارد، بلکه در بسیاری موارد حلال مشکلات ما نیز بوده است.
در ادامه با مدیرکل روابط عمومی شرکت مخابرات ایران گفت و گویی ترتیب دادیم و نظر وی را درباره این سیستم پرسیدیم.
داود زارعیان با اشاره به این که روزانه حدود 4 میلیون اس ام اس یا پیام کوتاه ارسال می شود، افزود: این تعداد پیام کوتاه در روزهای مذهبی و ملی چند برابر می شود. وی دلیل افزایش ارسال اس ام اس در این روزها را فرهنگ و سنت های موجود در جامعه دانست.
مدیرکل روابط عمومی شرکت مخابرات ایران افزود: هزینه ارسال یک پیام کوتاه حدود 15 تومان است که روزانه حدود 60 میلیون تومان درآمد مخابرات از ارسال این گونه پیام هاست.
وی تصریح کرد: در حال حاضر سیستم دیگری جایگزین اس ام اس نمی شود. اما پیام تصویری این شبکه باید بهینه سازی شود.
زارعیان تاکید کرد: برای استفاده بهینه جوانان و نوجوانان از این وسیله ارتباطی، باید فرهنگ سازی شود که رسانه ها و مخابرات در این زمینه می توانند اقدام کنند.
وی در مورد این که ارسال پیام کوتاه تعدادی از مشترکان این سرویس از تاخیر چند ساعته و حتی چند روزه در رسیدن به مقصد گلایه می کردند تصریح کرد: 96 تا 5 / 98 درصد پیام های کوتاه به مقصد می رسد. اگر این ارسال موفقیت آمیز نبوده به عوامل ارسال کننده، دریافت کننده و شبکه بازمی گردد.
شرکت مخابرات برای بهینه سازی شبکه کارهایی در دست اقدام دارد و سعی در بهبود وضعیت سیستم در این زمینه می کند.
یک روانپزشک با اشاره به این مطلب که پیام کوتاه یک وسیله ارتباطی است، گفت: از آنجایی که جوانان و نوجوانان از امکانات تفریحی مناسبی برخوردار نیستند و کانال های دیگری نیز برای تخلیه انرژی آنها وجود ندارد، لذا مجبورند با این سیستم خود را سرگرم کنند.
دکترغلامحسین معتمدی روانپزشک با انتقاد از استفاده نامناسب از اس ام اس به این معنی که برخی افراد برای ارسال لطیفه های زننده و مطالب هرزه نگارانه و حتی عکس های مبتذل از این وسیله ارتباطی استفاده می کنند، تصریح کرد: این گونه استفاده ها باید با فرهنگ سازی از میان برود . درواقع ذکر این نکته ضروری است که افزایش آمار جوانان بی کار و رعایت نکردن استانداردهای کاری باعث استفاده غلط از این سیستم شده است.
در ادامه دکتر معتمدی یکی از ویژگی های جامعه مدرن را سرعت یاد کرد و گفت: با استفاده از این سیستم در وقت و هزینه افراد صرفه جویی می شود و بیشتر افراد به خلاصه گویی می پردازند.
وی خاطرنشان کرد: هر تکنولوژی جنبه های مثبت و منفی را دربردارد. مثلا با استفاده از اس ام اس می توان پیام اورژانس یا پیام یک سرقت را ارسال کرد. پس مشکل به افراد و هدف استفاده از این سیستم برمی گردد. این روانپزشک تاکید کرد: ارتباطات امروزه از طریق ایمیل و اس ام اس صورت می گیرد در صورتی که در گذشته از طریق نامه انجام می شد و این تکنولوژی تلفیقی است بین سنت و مدرنیسم. وی در مورد فرهنگ سازی این سیستم خاطرنشان کرد: این وسیله مثل هر تکنولوژی دیگر نیاز به بسترسازی و فرهنگ سازی دارد. مانند مترو که اول آغاز به کار کرد و بعد فرهنگ استفاده از این وسیله در بین مردم رواج پیدا کرد.
دکترمعتمدی در ادامه گفت: باید احساس مسئولیت افراد را نسبت به کاری که انجام می دهند بالا برد در این صورت راندمان کاری بالا می رود و فرد برای استفاده بی مورد از این وسیله وقت کافی را ندارد.
این روانپزشک تاکید کرد: معمولا خانواده ها با این وسیله ارتباطی مخالفند چون فکر می کنند فرزندانشان با استفاده از پیام کوتاه از کار و درس دور می شوند و معتقدند باید فرزندانشان را کنترل کنند و از این طریق نمی توانند بر آنها فائق آیند. دکترمعتمدی گفت: ما از دیدگاه روانشناختی با این گونه ارتباطات و سیستم ها موافق هستیم. اما این ارتباطات نباید جانشین رابطه واقعی شوند، یعنی در صورت استفاده ممتد از این وسایل، ارتباطات انسانی با گوشت و خون محدود می شود و همچنین با سرگرم کردن جوانان و نوجوانان، رابطه آنها با طبیعت صورت نمی گیرد و آنها به جای این که وقتی به کوه و جنگل می روند به فکر قدم زدن و بازی کردن باشند، خودشان را با موبایل یا لپ تاپ سرگرم می کنند.